Lymfedrainage: hoe en wat?

Wanneer het lymfestelsel beschadigd wordt, al dan niet als gevolg van een oncologische ingreep, kan er lymfoedeem ontstaan. Hoewel dit helaas ongeneselijk is bestaat er wel degelijk een behandeling.

Met behulp van manuele lymfedrainage kan de grootorde van de zwellingen aanzienlijk teruggedrongen worden. Eenvoudiger gezegd gaan we het opgestapelde lymfevocht met de hand richting goed werkende lymfeklieren duwen zodat deze het vocht kunnen verwerken. Zo ervaart u onmiddellijk verlichting en meer comfort.

Deze behandeling wordt vaak gecombineerd met het zwachtelen (windelen) van de plaats waar lymfoedeem zich voordoet. In de beginfase wordt dit gedaan door de kinesiste met windels op rol. Op langere termijn wordt er een steunkous op maat gemaakt in samenwerking met een bandagist(e).

Tips om zelf lymfoedeem te verlichten.

Tijdens en na de behandeling van lymfoedeem kun je zelf ook veel doen. Zoals oefeningen en loszittende kleding dragen. Zo voorkom je dat het lymfoedeem erger wordt.

Ook zelfdrainage, tapen of zwachtelen kun je zelf leren.

Als je je huid goed verzorgt, is de kans op infecties kleiner. Dan is ook de kans kleiner dat het lymfoedeem erger wordt.

Was je huid met warm (niet heet) water en dep je huid droog met een zachte handdoek. Ontsmet een wondje of een beginnende ontsteking met een antibacteriële crème of lotion. En bescherm je huid tegen de zon met een zonnebrandcrème met minstens factor 50.

Soms loop je toch een wondje op aan je kwetsbare arm of been. Gebruik een desinfecterend middel en dek het plekje af met een verbandpleister of steriel gaas. Is je arm of been rood, dik en/of warm? Of voel je je plotseling grieperig, met rillingen en koorts? Dan heb je misschien een infectie. Ga dan direct naar je huisarts.

Bewegen en sport is belangrijk als je lymfoedeem hebt. Voldoende bewegen is belangrijk voor een goede afvoer van lymfe. Door te bewegen hoopt er minder vocht op in je benen en/of armen.

Heb je een lange of zware behandeling voor kanker gehad, dan is je spierkracht waarschijnlijk afgenomen. Ook je gewrichten kunnen misschien minder aan. Het is dan belangrijk om je spierkracht en conditie rustig en geleidelijk op te bouwen.

Je kunt allerlei sporten doen. Belangrijk hierbij is dat je de inspanningen langzaam opbouwt.

Het is slim om tijdens het sporten je Therapeutisch Elastische Kous (steunkous) of zwachtels te dragen. Dit bevordert de lymfeafvoer nog meer en voorkomt dat je klachten krijgt.

Twijfel je of je een sport of activiteit kunt doen? Dan bespreek ik dit graag.